Yiwu - Reisverslag uit Yiwu, China van Cheng Long - WaarBenJij.nu Yiwu - Reisverslag uit Yiwu, China van Cheng Long - WaarBenJij.nu

Yiwu

Blijf op de hoogte en volg Cheng

10 December 2013 | China, Yiwu

Yiwu, uit te spreken als “iwoe”.... mijn eerste kennismaking met deze stad is een verschrikking, bij aankomst in de stad lijkt het of ik China achter me heb gelaten en via een soorttijdmachine in Saoedi- Arabie, Turkije of India ben terecht gekomen, en hoe leuk en mooi die landen ook zijn, ik hou van mijn China! Maar daar is nu niet veel meer van terug te vinden, op elke hoek klinkt een kakafonie van Turks en Arabisch, overal lopen westerlingen en ik sta op het punt een Turks restaurant te betreden in de vorm van een enorme moskee en luistert naar de naam "Bosporus", uiteraard vernoemd naar “de straat van Istanboel, dat een gedeelte van de grens vormt tussen Europa en Azie.

Ik ga hier eten omdat mijn gids mij verzekerd dat ze hier echt het lekkerste voedsel uit de regio hebben, ok dan, en terwijl ik aan tafel schuif zie ik naast mijn gereed staande bord ook het blinkende bestek mij tegemoet lachen, en ik vraag, dom als ik ben, geen stokjes?? Ik begrijp nu dat men hier niet met stokjes eet maar meestal met de handen en dat verklaard direct waarom ik bij binnenkomst zoveel wastafels op rij heb zien hangen, men wordt geacht eerst de handen te reinigen voordat je jezelf te goed doet aan alle etenswaar dat de revue passeert. Het bestek ligt er alleen voor de toeristen zoals ik.
Toegegeven het eten was erg lekker, maar ik ben in China, ik hou van Chinees eten (en dan bedoel ik niet het “Chinese eten” dat men in Nederland uit de afhaal etablissementen meeneemt, want dat heeft echt heel weinig met echt Chinees eten te maken) ik wil gewoon eten met stokjes en zo niet met mes en vork of.. mijn handen?! Maar waar ik ook loop in deze stad ik zie weinig Chinezen. Nu heeft dat wel een reden en dat is gelijk de reden dat ik hier ben...Yiwu heeft de grootste inkoopmarkt ter wereld .

Dus de hele wereld komt hier eigenlijk samen om allerlei spullen in te kopen en te verschepen naar welk land dan ook. Deze markt is echt gigantisch groot, als je elk bedrijfje wil bezoeken wat hier is gevestigd ben je een hele week, 24 uur per dag bezig! De gehele markt is verdeeld over 5 aaneengesloten gebouwen die elk ook nog 5 tot 6 verdiepingen heeft en je kunt er werkelijk alles maar dan ook alles krijgen van een moertje tot een paarse krokodil. Alle bedrijfjes zien eruit als een gewone winkel met een klein verschil de meeste firmaatjes hier verkopen maar een ding, een artikel, dus stelt u zich voor een filliaal van blokker dat alleen maar blikopeners verkoopt....grote, kleine, dikke, dunne, kromme, paarse, gele, rose, opvouwbare, ophangbare, plastic, metaal, levensgroot, miniscuul klein, alleen maar blikopeners. Of alleen maar zaklampen, of wandelstokken, waterfilters, en dan ook nog eens niet 1 winkel nee, 15, 16 winkels naast elkaar met allemaal hetzelfde spul!!! Winkels met alleen maar tandenborstels of nagelschaartjes, nee ik zit u niet te dollen, gelukkig hebben we de foto’s nog.

Op een van mijn dagen hier heeft mijn gids mij in contact gebracht met een van haar vrienden, nu is dat niet zo bijzonder want dat overkomt mij wel meer dat mijn begeleiders hun vrienden aan mij voorstellen om na een leuk uurtje samen vooral toch maar even op de foto te gaan met de Gulliver, de vrienden, een jongedame van rond de 20 en haar vriend, die we later op de dag, naar ik aannam bij hem thuis gingen ophalen, ergens in een dorp in the middle of nowere (bent u daar wel eens geweest?) stond een vervallen krotje, zoals dat wel vaker voorkomt hier in China, alwaar, na wat getoeter van onze kant, een jongeman verscheen van ongeveer 25 jaar, modern gekleed, fris uiterlijk, een studentikoos type. Hij stelde zich in slecht engels aan mij voor: hello, zai am Antoo, ik begreep dat hij mij probeerde te vertellen dat zijn naam Anton was en hij deed iets met computers of het internet of zo. Pas veel later op de dag kwam ik erachter dat dit bijzonder jonge ventje een internet miljonair was, (hij is mede eigenaar van www.alibaba.com) er had misschien een lichtje moeten gaan branden toen we in, naar later bleek, zijn auto zaten lederen bekleding, camera’s rondom ingebouwd in de auto?!

Jaja als je de automaat in zijn achteruit zet kreeg je op het 10 inchtelevisiescherm in het dashboard een live sateliet beeld van auto en kon je zien wie en/of wat zich rond dit voertuig bevond! En eerder op de dag zijn we met z’n alle gaan eten in een door hun uitgezocht eettentje, een beetje sloeberig, vies restaurantje, waar je buiten moest zitten, omringt door 4 hongerige honden die de eigenaar natuurlijk vrij liet rondlopen daar. En toen dacht ik nog; laat ik maar betalen want hun kunnen hun geld wel beter gebruiken, dus zo gedacht, zo gedaan.
Anton zei alleen wel dat hij het diner wilde betalen, en om hem geen gezichtsverlies te laten lijden, ging terughoudend akkoord, wist ik veel dat we gingen dineren in het hotel/restaurant waar hij mede eigenaar van is !! Bij binnenkomst slaat hij joviaal gelijk zijn arm om mij heen en begint honderduit tegen mij te wauwelen...in het Chinees!? Eerst begrijp ik niet wat hij aan het doen is, we zijn de hele dag op stap geweest en hij weet dat ik niet zo goed Chinees spreek? In elk geval niet goed genoeg om dit snelle gewauwel wat hij nu voortbrengt te volgen...? maar ineens valt het kwartje!!

Of tegenwoordig het 20 eurocent muntstukje, het gaat helemaal niet om mij!! Het zal hem een worst wezen of ik hem versta of niet! Hij wil in het bijzijn van zijn vrienden, kennissen en personeel gewoon laten zien dat hij bevriend is met een lange westerling!! Ik besluit het spel mee te spelen, hij is de hele dag al bijzonder vriendelijk en oprecht tegen mij geweest, het minste wat ik nu kan doen is zorgen dat hij geen gezichtsverlies lijdt...dus op het moment dat iets in het Chinees tegen mi zegt en daarna hartelijk begint te lachen, lach ik bijzonder oprecht en hartelijk met hem mee. En het werkt, hij geniet duidelijk van de aandacht die krijgt vanuit de zaak, mensen fotograferen erop los en ik weet mijn plaats in deze: nobody, ik ben een nobody, ik ben een slap aftreksel die op dit moment slechts als opvulling geldt, maar ach wat is het toch een heerlijk gevoel om iemand anders gelukkig te maken!!

Zai jian, wan an

Verslag uit: China, Yiwu

Home is were the hart is.

Zo…de kogel is weer door de kerk…ik mag weer naar China, yeah, stiekum maak ik een vreugde dansje rond de tafel op een manier dat het niemand opvalt, eindelijk mag ik weer, er was vaak sprake van maar op een of andere manier ging het steeds niet door of werd het naar een latere datum verzet.
Maar nu is de bevestiging binnen en de ticket is in de pocket dus van de 24 november kan iedereen weer mijn blog lezen wat ik ook deze reis zeer zeker wil gaan maken. Mijn vorige blog had ik gedeeld met 23 mensen waarvan ik dacht dat zij het wel interessant zouden vinden om mijn avonturen te volgen en dat vonden ze ook alleen blijkt nu dat er nog 6000 andere mensen mijn blog ook heel leuk vonden….dank daarvoor iedereen, ik heb alleen geen idee wie jullie zijn maar jullie zijn ook deze reis weer van harte welkom om met mij het avontuur aan te gaan en ik hoop dat ik jullie niet teleur zal stellen daar saaie wetenswaardigheidjes neer te pennen.
Eigenlijk begint mijn reis nu al, terwijl ik pas over 5 weken daadwerkelijk op het vliegtuig stap, want alles moet georganiseerd en geregeld worden vluchten geboekt, hotels uitgezocht, bellen, skypen, faxen naar China en weer terug, wie gaat waarheen en door wie werd hij hoe genoemd? Begrijpt u de chaos een beetje? Die, zo vlak voor een reis, altijd wel bij mij aanwezig is.
Om te beginnen moet je natuurlijk een vlucht naar China hebben, je zou ook op de fiets kunnen gaan maarrrrrr dan ben je net ff iets langer onderweg, ok een vlucht dus …ik raadpleeg daarvoor graag mijn favoriete site’s….” Cheaptickets en Tix allebei natuurlijk met…. punt nl erachter .
Bij deze site’s is altijd wel een goedkope vlucht richting het verre oosten te vinden en zo ook deze keer alleen stuit ik ineens op een vreemd fenomeen, ik vlieg rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol naar Peking alleen moet ik in………Brussel opstappen??? Ziet u de lachwekkende scene voor u? ik woon dus in Rotterdam en ik zit met de auto in zo’n 45 minuten bij Schiphol maar nee de ticket voorwaarden eisen dat ik eerst naar Brussel reis, daar check ik in op het treinstation (als ik dat niet zou doen vervalt mijn ticket) vervolgens stap ik op de trein richting Amsterdam, maak een tussenstop in…..? jawel…. Rotterdam en reis daarna door naar Schiphol……sterker nog als ik niet in Brussel zou opstappen verloopt dus dit ticket maar met een ander ticket kan ik dus wel zelf rechtstreeks naar Schiphol alleen betaal ik daar dan 107 euro meer voor?????
Ja ik weet het, het leven is krom maar ach als het recht was geweest had ik niet van die leuke verhalen. En zo kom ik ook nog eens in Brussel, op zich toch ook een zeer gezellige stad.
En nu ben ik ook weer druk met te bedenken wat ik allemaal in mijn koffer stop want ik hou er niet zo van om met veel koffers te reizen, ik ga graag zo “ licht” mogelijk maar dat is nogal een opgave als je een maand weg bent haha…..mijn Chinees moet ik ook weer ff bijspijkeren wat niet zo’n probleem dankzij de Ipad en wat hele handige apps op het gebied van de Chinese taal. U begrijpt het is nog een hele lange weg te gaan voor mijn reis eindelijk begint, maar ik houd u op de hoogte….zegt het voort, zegt het voort

Tot gauw